תות שדה

תות השדה שייך למשפחת הורדניים, הכוללת גם את התפוח, האגס, האפרסק, הדובדבן והפטל.
כל קשר בין תות השדה לתות העץ הוא מיקרי לחלוטין שכן תות העץ שייך למשפחת התותיים.
מקורו של התות הוא בחצי הכדור הצפוני, ישנן עדויות שהאדם נהנה מהתות עוד בתקופת האבן.
התותים המתורבתים הראשונים גודלו בפרס (איראן של ימנו), ומשם התפשטו הזרעים.. על נתיב דרך המשי , למזרח הרחוק ולאירופה.
לתות מינים רבים, אך הידוע והמפורסם מכולם הוא תות הגינה שטופח בשנת 1740 בצרפת.
במרוצת המאה ה-19 התפתח מאוד ענף תות השדה כמאכל מבוקש בהכנת גלידות ,קינוחים רבים,וכמובן אכילה כפרי טרי.
לאור  הצריכה בגבוהה של התות ולאור היותו של התות -פרי רגיש ביותר , שוקדים מזה שנים רבות בפיתוח וטיפוח זנים חדשים, עתירי יבול , עמידים למחלות, בעלי טעם וצבע אטרקטיביים, מבכירים ובעלי יכולת הנבת פרי ממושכת המתאימה הן לקטיף מסחרי והן לקטיף עצמי.


מקור השם
מקור השם תות הוא כנראה מהשפה הפרסית , למילה תות גם הגייה דומה בשפה הערבית והארמית. המילה תות מוזכרת גם בתלמוד.
פרי תות השדה
אז זהו, שלא.... 
תות השדה אינו פרי, אלא, מצעית תפוחה (החלק העסיסי והמהנה שאותו אנו אוכלים) ומכונה פרי מדומה...ואותם "גרגרים" הנמצאים על המצעית התפוחה הם בעצם הפירות ובתוכם הזרעים.
בארץ
בתחילה (עד שנות השישים)  גידלו את התות בשטחים פתוחים שהניב בתחילת האביב.
משהחלו לגדל את התות במנהרות פלסטיק ובחממות ובמקביל שימוש בזנים איכותיים יותר (בעיקר אמריקאים) הוקדמה עונת הניבה לתחילת ינואר.
תוך מאמץ ניקר פותחו זנים ישראלים חדשים, במכון וולקני, זנים מבכירים, כך שמועד קטיף  תות השדה בימינו, הוקדם לאמצע נובמבר.
בשנים האחרונות בעקבות עליית הדרישה לחקלאות תיירותית גם תות השדה מגודל לטובת קטיף עצמי.


תות ובריאות
התותים עשירים  בפחמימות, אשלגן, סידן, ומהווים מקור טוב של וויטמין סי, וויטמין איי(A) ובויטמינים מקבוצת בי (B).
מחקרים מראים שמרכיבים שונים בתות השדה –נוגדני חמצון (אנטוציאנינים) מקטינים את הסיכוי לחלות בסרטן, במחלות לב,  בלפתח מחלות דלקתיות, ומקטינים את הסיכוי להיווצרות מוטציות בתאים.
(קצת על ויטמין סי. ויטמין סי הנו רכיב חיוני בבניית השלד והשרירים, ויש לו חשיבות בשמירה על כלי הדם ובחיזוק המערכת החיסונית של הגוף. ויטמין סי גם מסייע בספיגת ברזל. ב- 100 גרם של תות שדה יש כ- 60 מיליגרם ויטמין סי. בכוס מלאה בתותי שדה יש פי 1.4 מהכמות היומית המומלצת של ויטמין סי .  יחסית למשקלו, תות השדה עשיר יותר בויטמין סי מאשר בפרי הדר.)

 

 

הדברה
תות השדה נאכל בהיותו טרי, ולכן יש להחמיר בכל הקשור לאמצעי ההדברה, ולכן שיטת ההדברה היא: הדברה ביולוגית: 
שיטה המתבססת על שימוש נרחב  של אויבים טבעיים (לחרקים המזיקים לתות השדה) עם שילוב פתרונות כימיים ואחרים. בשיטה זו נעשה שימוש מינימאלי בחומרי הדברה.
עיקר השיטה מבוסס על התאמת טורפים טבעיים למזיקים,שאינם גורמים לנזק לצומח ולסביבה.
בשיטה זו מתבצע ניטור קבוע של גורמי המחלה והמזיקים בשטח וההדברה הן בעזרת האויבים הטבעיים  והן באמצעים הכימיים מתבצעת תוך מחשבה והקפדה יתרה על כללי ההדברה עם שימוש בחומרים "עדינים" למניעת הפרות מאזן בטבע ולמניעת פגיעה באויבים הטבעיים הנמצאים בשטח.
 

טבלת ערכים

053-9374258

אגרונן פטל | קטיף עצמי גדרה

טלפון: 053-9374258 | פקס: 077-3003136